Bevalling voorbereiden

Bij het woord bevalling denk je natuurlijk meteen aan “de baby komt”. De hormonen gieren door je lijf en met een eerste bevalling is alles nieuw. Is hetgeen je voelt wel goed? Zijn dit nu weeën? Maar nog voordat de bevalling begint zijn er al voorzorgsmaatregelen te treffen. Inmiddels heb je in deze fase van de zwangerschap al belangrijke keuzes gemaakt, vastgelegd in het geboorteplan en doorgesproken met de verloskundige.

Een van de keuzes die je hebt gemaakt is de locatie van de bevalling. De locatie kan onverhoopt op het laatste moment toch nog veranderen door medische noodzaak. Op dat moment sta je er niet bij stil welke spullen je mee wilt nemen. Wat in ieder geval belangrijk is om alvast gereed te hebben, is een zogenaamde vluchttas. Mocht de locatie van de bevalling toch op het laatste moment veranderen, heb je de belangrijkste spulletjes al direct bij de hand.

Zorg voor comfort voor mama en baby! Vergeet ook papa in het geheel niet. Doorgaans duurt de bevalling van een eerste kindje wat langer dan de geboorte van een volgend gezinslid. Zorg daarom dat je lekkere dingen in huis hebt die genoeg energie geven.

Signalen

Je lichaam zet vanzelf de bevalling in gang. Dit kan blijken uit twee signalen die je lichaam afgeeft.

1: je vliezen breken. Bij de een is het duidelijker als bij de ander. Het kan aanvoelen alsof je in je broek hebt geplast, zonder dat je echt hebt geplast. Het vruchtwater behoort licht rose of helder te zijn met lichte vlokjes. Bekijk de kleur goed. Bij twijfel is het advies om contact op te nemen met je verloskundige.

2: bij veel vrouwen zijn de weeën het teken dat de bevalling begint. Het kan beginnen als een lichte rugpijn. Raak niet meteen in paniek, voorweeën kunnen ook weer weg gaan. Na verloop van tijd ga je steeds hardere krampen voelen die over je rug en buik trekken. Dit zijn de hoofd weeën. Neem in ieder geval geen pijnstiller, maar ga de tijd tussen de weeën klokken.

Met spoed – vlucht tas

Denk hierbij aan je eigen toiletspullen, want op zo een hectisch moment is je eigen tandenborstel, haarborstel, douche-schuim, eventueel lenzenvloeistof of bril wel zo fijn. Wat ook niet mag ontbreken zijn lekkere dikke sokken voor de dag na de bevalling en ruimzittend ondergoed of positiekleding vanwege het kraamverband.

Voor je kleintje

Ben je al zover dat je ook hebt nagedacht over de eerste kleertjes van je nieuwe gezinslid? Ook deze behoren in een vluchttas, want ze worden vastgelegd op de eerste foto’s. Zorg voor een aantal pakjes in kleine maten (40-50), zodat er altijd iets bij zit wat past. Niet te vergeten zijn rompertjes, sokken, twee mutjes, een New-Born speentje, omslagdoek, deken voor over de autostoel en natuurlijk de autostoel zelf.

Voor papa

Als je auto niet vies mag worden, zorg dan dat je twee weken voor de uitgerekende datum een celstof matje klaar hebt liggen in je auto. Deze vangt vocht op en zorgt dat de bekleding schoon blijft. Daarnaast heb jij een ‘mannen’ vlucht tas vol gadgets. Hierin zit bijvoorbeeld een camera als je foto’s wilt maken. Liever teveel foto’s dan te weinig, zorg dan ook voor extra geheugenkaartjes.

In de momenten tijdens/na de bevalling breng je natuurlijk iedereen al op de hoogte van de geboorte. Zorg daarom ook voor een telefoonoplader. De belangrijke papieren mogen tot slot niet ontbreken; verzekeringspapieren van de ouders, papieren van de verloskundige en identificatiebewijzen.

In rust – thuisbevalling

Alles wat in de vlucht tas zit, is natuurlijk ook te gebruiken wanneer je thuis bevalt. Iets wat je op voorhand al in rust hebt kunnen regelen is het volgende:

  • Zorg dat je bed op tijd op een fijne hoogte wordt gezet, bij voorkeur voor week 37 van de zwangerschap. Met een dikke buik uit een laag bed komen kan veel energie kosten. Je bed verhogen kan met klossen, die bij veel thuiszorgwinkels en kraamzorg organisaties te leen/te huur zijn. Voor de verloskundige is een hoogte van 80 cm vereist.
  • Om je matras te sparen, kun je ervoor kiezen om tijdig een speciaal vochtwerend molton op je bed te leggen.
  • Natuurlijk ook beschuit met muisjes of iets anders wat je je bezoek wilt voorzetten als ze op kraamvisite komen. Dat voorkomt dat je de dag na de bevalling nog naar de Albert Heijn moet.
  • Je kan ook de producten laten thuisbezorgen zoals een hello fresh box

Thuisbevalling begint

Wanneer de weeën met regelmaat opkomen en de tijd tussen de weeën steeds korter wordt kun je al spreken over de bevalling. Zorg voor een aangename sfeer bij een thuisbevalling, want een veilig gevoel bevordert de bevalling. Creëer rust op een manier die voor jou werkt. Dit kun je doen door de lampen te dimmen met dimmers of overdag gordijnen te sluiten. Zet de verwarming iets hoger en nestel je met een lekkere deken op de bank of in bed met een kruik. Als je nu al last hebt van koude voeten, kun je voor te verwarmen sloffen uit de magnetron aan doen. Zet fijne muziek op via bijvoorbeeld Deezer of Spotify of zet een leuke film aan op Netflix.

Je hebt met de verloskundige afspraken gemaakt wanneer je die gaat bellen. Voordat je de verloskundige belt:

  • Verwarm je babywiegje, eerste babykleertjes en stoffen luiers voor met een kruik.
  • Zet het kraampakket binnen handbereik.
  • Plaats twee vuilnisemmers met zak onder het bed.
  • Zet de verwarming op de kamer waar je gaat bevallen en babykamer hoog en sluit alle ramen.

Nadat je de verloskundige hebt gebeld vooral rustig blijven, weeën opvangen met ontspanningsoefeningen en nog even stilstaan van het laatste moment met elkaar.

Autostoeltjes Regelen

Zoek je een autostoeltje? hier 10 dingen die je moet weten over het uitzoeken van een autostoel.