Eerste kleinkind

Een van de kinderen heeft jullie een kleinkind geschonken. Natuurlijk wil je er meteen bovenop duiken, oppasdagen definitief vastleggen, helpen met de opvoeding en er voor je kinderen zijn. Hoe leuk het eerste kleinkind ook is, als opa en oma heb je dan een nieuwe rol. Stem met je kinderen goed af wat ze wel en niet prettig vinden. Hoe goedbedoeld adviezen ook zijn, je kinderen moeten opnieuw een levensritme gaan krijgen. Biedt de hulp aan, maar wees niet teleurgesteld als het wordt afgewezen. Jullie zullen nog vaak zat nodig zijn als de kinderen ook weer even vriendje/vriendinnetje willen zijn in plaats van papa/mama.

In de loop der tijd zijn veel adviezen zoals Rust/Reinheid/Regelmaat aangepast naar de huidige maatschappij. Wil je weten wat er op dit moment speelt? Neem dan een abonnement op het tijdschrift TROTS of OOK Magazine.

Lees ook op de pagina Papa eens de tips voor het veilig maken van je huis.

Een volgend kleinkind

Inmiddels hebben jullie in je huis al het een en ander geklust vanwege de veiligheid. Maar als er een tweede, derde, vierde of wellicht al vijfde kleinkind is, wordt het leeftijdsverschil tussen de eerste en laatste wel wat groter. Dit brengt weer de nodige aandachtspunten met zich mee, vooral t.a.v. speelgoed en speelgedrag.

Zorg ervoor dat het speelgoed voor de oudere kinderen niet tussen speelgoed voor de allerjongste terecht komt. Mogelijk bevatten deze te veel kleine onderdelen met risico op verstikkingsgevaar. Bewaar het speelgoed in aparte dozen, bijvoorbeeld in transparante boxen (in verschillende maten verkrijgbaar).

Maak het speelgoed van de allerjongste wat vaker schoon. Zeker als de oudere kinderen met de jongste wil spelen maar bijvoorbeeld van buiten komt met vieze handen. Klein plastic speelgoed (zonder batterijen) kan doorgaans in de vaatwasser. Groter hout, metaal of plastic speelgoed (zonder batterijen) met een simpel sopje met afwasmiddel afdoen. Daarna schoonvegen met een lichte vochtige doek met een verdund bleeksopje. Speelgoed van stof zoals knuffeltjes, doekjes, etc. regelmatig in de wasmachine of op een handwas reinigen. Twijfel je wanneer iets schoongemaakt moet worden; in ieder geval na ziekte zoals verkoudheid/diarree en bij zichtbaar vuil.

Jongere en oudere kinderen kunnen goed samen spelen. Alhoewel de jongste wat meer ‘alleen’ spelen is de interactie met oudere kinderen goed voor de sociale ontwikkeling. Betrek de oudere kinderen dus met een soort hulp-rol bij het doen van spelletje, muziek maken, torens bouwen. Vergeet niet de oudere kinderen ook voldoende aandacht te geven door ook even lekker naar buiten te gaan. Dan slaapt de jongste misschien maar in de kinderwagen. Wees vooral creatief.

Huisregels bij opa en oma

Je kleinkind heeft thuis regels. Respecteer de regels van de ouders. Overleg welke regels dan ook van toepassing kunnen zijn bij opa en oma. Extra snoepen, niet noodzakelijk handen wassen, eerder van tafel mogen, overslaan van tanden poetsen, lang onder de douche en laat naar bed voelt misschien als verwennen. Alhoewel je ze graag wilt verwennen, de extra aandacht die ze krijgen is nog wel het meest waardevol van allemaal. Daarnaast geeft het ze structuur als de regels op verschillende plekken hetzelfde zijn. Ze krijgen immers al regels opgelegd bij papa en/of mama, school, sportvereniging en waar nog meer.

Wil je graag weten welke regels jullie kunnen opstellen, maar ook leuke activiteiten ondernemen? Lees dan het boek “jullie zijn opa en oma”

Regels voor opa en oma

Bij opa en oma hebben de kleinkinderen regels te volgen. Maar welke regels zijn er nu eigenlijk om grootouder te mogen zijn? Het allerbelangrijkste is natuurlijk goede afspraken met papa en mama en verwachtingen uitspreken. Dingen die niet duidelijk worden uitgesproken kunnen zorgen voor spanningen, hoe goed je het als als grootouders ook hebt bedoeld.

In zijn algemeenheid kun je de volgende adviezen opvolgen, maar stelregels is nog steeds maak het bespreekbaar.

  • Hanteer zo goed en kwaad mogelijk de regels van de ouders
  • Vergelijk de kleinkinderen niet met elkaar, maar bovenal ook niet uitspreken in het bijzijn van de kleinkinderen.
  • Geen overmatige verwennerij zoals snoep, dure cadeau’s en bijzondere afspraken als ‘laat naar bed’.
  • Laat aan de ouders weten als je zonder vooraankondiging een dagje op pad gaat met je kleinkinderen. Papa en mama waarderen het zeer zeker als ze weten waar hun kind mee naartoe gaat
  • Met de huidige social media, zet niets online (zoals foto’s/filmpjes) tenzij dat daar goedkeuring aan is gegeven.
  • Verras het gezinnetje niet op vakantie met een bezoekje, ook het gezin heeft tijd nodig voor henzelf.

Opa en oma gezocht

Helaas wonen niet alle opa’s en oma’s in de buurt bij hun kleinkind. Sommige kinderen hebben hun grootouders niet eens ontmoet, aangezien ze al voor de geboorte zijn overleden. Of hebben ze opa en oma maar heel even mogen meemaken tot aan het overlijden. Zowel voor de ouders als voor het kind kan het een groot gemis zijn. Maar daarnaast zijn er ook voldoende mensen die graag (klein)kinderen hadden gewild, maar het er nooit van is gekomen. Of misschien genoeg tijd voor een stel extra kleinkinderen?

Op steeds meer manieren is het mogelijk om je als grootouder aan te bieden. Bijvoorbeeld via contactadvertenties in de krant en online, oproep te doen binnen je (kerk)gemeenschap, als vrijwilligster jezelf kenbaar te maken in de omgeving. Hoe leuk het ook klinkt om een ‘grootouder’ te zijn voor een andermans kind, er kunnen wel ethische bezwaren aan vast zitten. Dit omdat het immers toch niet je eigen kleinkind is. Wil je toch je liefde op een professionele manier aanbieden aan andermans kinderen, dan is de gastouderopvang wellicht een gulden middenweg. Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld www.gastouderopvang.nl